Eko redari u Odvoji i pokloni osmijeh Gradu

Eko-redari obučeni u prigodne majice sa vizualom VOLIM DUBROVNIK, ovaj tjedan su česta pojava na odlagalištima otpada. Poruka autora „Grijan velikom nebeskom narančom i krijepljen zemaljskom ljubavi u zelenilu krošnje stabla naranče raste Grad“ s pravom završava riječima Odvoji i pokloni osmijeh Gradu te su postale simbol svih aktivnosti koje Čistoća provodi na temu važnosti odvajanja otpada.

Svakodnevno smo svjedoci da je otpad postao top tema svih nacionalnih medija, a u fokusu se našao i Dubrovnik zbog potrebe da se miješani komunalni otpad odvozi na odlagališta izvan našeg Grada. Istovremeno približavanjem turističke sezone na naš besplatni info telefon sve češće dolaze primjedbe građana o neurednosti pojedinih odlagališta otpada.

Jedan od najvažnijih načina da se smanje troškove odvoza zasigurno je povećanje stope odvajanja korisnog otpada na kućnom pragu, a urednost gradskih odlagališta uvelike ovisi o našim sugrađanima odnosno o pridržavanju odredbi Komunalnog reda.

Upravo iz navedenih razloga Čistoća je pokrenula akciju Eko redari. Kakve su navike naših sugrađana i pridržavaju li se odredbi komunalnog reda istražuju eko-redari. Eko redari nadziru primjenu komunalnog reda u dijelu koji se odnosi na odlaganje otpada ali i odvajanje otpada. Da podsjetimo, nije dozvoljeno odlaganje otpada izvan spremnika za otpad i van dozvoljenog vremena, a za neispravnosti su propisane i doista visoke kazne.

U ulozi eko-redara su učenici Ekonomske i trgovačke škole iz Dubrovnika.

Nije slučajno da je upravo ovu školu Čistoća izabrala kao partnera u projektu. Naime, učenici drugog razreda ekonomista u popisu obveznih predmeta imaju predmet Društveno odgovorno poslovanje, a na razini čitave škole, za sve učenike organizirana je izvannastavna aktivnost "Mala škola održivog razvoja".

Odgovorno ponašanje učenika prema okolišu u kojem žive uz razumijevanje važnosti održivog razvoja, samo su neki od ciljeva koji se u ovoj školi žele ostvariti kroz navedeni predmet i izvannastavnu aktivnost.

Upravo iz tih razloga Čistoća u suradnji sa EKO REDARIMA pokazuje kako se poštuje Komunalni red, a izravnom edukacijom i ispitivanjem javnog mijenja ide korak dalje u brizi za urednost našeg Grada ali i u učenju kako povećati količine korisnog  otpada koji ne završava na odlagalištu.

 

Dubrovnik, 28.03.2017.

 

 

 

 

 

NovostiVidi sve

Odvoz glomaznog otpada s kućnog praga

Obavještavamo naše korisnike kako od četvrtka, 04.06.2020. godine počinjemo s odvozom glomaznog otpada s kućnog praga.

Više...

Obavijest o radnom vremenu reciklažnih dvorišta

Od ponedjeljka 25.05.2020. godine reciklažna dvorišta u Dubrovniku i Mokošici počinju s radom po uobičajenom rasporedu

Više...

Otvaraju se reciklažna dvorišta

Od ponedjeljka, 27.04.2020. počinju s radom reciklažna dvorišta u Dubrovniku i Mokošici

Više...