Dan planeta Zemlja

Dan planeta Zemlja obilježava se svake godine 22. travnja s ciljem skretanja pozornosti javnosti na opasnosti koje prijete životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja. 

Tema ovogodišnjeg 52. svjetskog Dana planeta Zemlja je “Investirajmo u našu planetu” i fokusira se na posljedice klimatskih promjena koje već svi osjećamo.

Iako je ideja obilježavanja Dana planeta Zemlja prvi put predstavljena 1969. godine, službeno se obilježava od 1992. kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dugoročni program za promoviranje održivog razvoja. Danas se obilježava u više od 190 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj se obilježava od 1990. godine.

Mnogobrojnim akcijama koje se održavaju diljem svijeta na Dan planeta Zemlja nastoji se osvijestiti ljude o važnosti ekoloških tema i pitanja kao što su zagađenje, otpad, klimatske promjene, prirodne katastrofe.

Naravno, samo jedan dan za ovako važnu temu je premalo. Zato je krajnje vrijeme da svi zajedno povedemo više računa o svojim postupcima s otpadom. Sačuvajmo okoliš i za buduće generacije.

 

U Dubrovniku, 22.04.2022. godine

 

Foto: shutterstock

NovostiVidi sve

Lapađani uče odvajati otpad

Edukacijske radionice koje se provode u sklopu kampanje „Cooltura odvajanja otpada“ ovoga tjedna održane su za učenike drugih i trećih razreda OŠ Lapad.

Više...

Obavijest o privremenoj obustavi postavljanja narančastih spremnika za glomazni otpad

Kao i prethodnih godina tijekom turističke sezone privremeno će se obustaviti postavljanje narančastih spremnika za glomazni otpad.

Više...

Cool tjedan u Monti

U sklopu projekta „Cooltura odvajanja otpada“ održane su edukacijske radionice za učenike drugih i trećih razreda Osnove škole Montovjerna.

Više...