Eko redari u Odvoji i pokloni osmijeh Gradu

Eko-redari obučeni u prigodne majice sa vizualom VOLIM DUBROVNIK, ovaj tjedan su česta pojava na odlagalištima otpada. Poruka autora „Grijan velikom nebeskom narančom i krijepljen zemaljskom ljubavi u zelenilu krošnje stabla naranče raste Grad“ s pravom završava riječima Odvoji i pokloni osmijeh Gradu te su postale simbol svih aktivnosti koje Čistoća provodi na temu važnosti odvajanja otpada.

Svakodnevno smo svjedoci da je otpad postao top tema svih nacionalnih medija, a u fokusu se našao i Dubrovnik zbog potrebe da se miješani komunalni otpad odvozi na odlagališta izvan našeg Grada. Istovremeno približavanjem turističke sezone na naš besplatni info telefon sve češće dolaze primjedbe građana o neurednosti pojedinih odlagališta otpada.

Jedan od najvažnijih načina da se smanje troškove odvoza zasigurno je povećanje stope odvajanja korisnog otpada na kućnom pragu, a urednost gradskih odlagališta uvelike ovisi o našim sugrađanima odnosno o pridržavanju odredbi Komunalnog reda.

Upravo iz navedenih razloga Čistoća je pokrenula akciju Eko redari. Kakve su navike naših sugrađana i pridržavaju li se odredbi komunalnog reda istražuju eko-redari. Eko redari nadziru primjenu komunalnog reda u dijelu koji se odnosi na odlaganje otpada ali i odvajanje otpada. Da podsjetimo, nije dozvoljeno odlaganje otpada izvan spremnika za otpad i van dozvoljenog vremena, a za neispravnosti su propisane i doista visoke kazne.

U ulozi eko-redara su učenici Ekonomske i trgovačke škole iz Dubrovnika.

Nije slučajno da je upravo ovu školu Čistoća izabrala kao partnera u projektu. Naime, učenici drugog razreda ekonomista u popisu obveznih predmeta imaju predmet Društveno odgovorno poslovanje, a na razini čitave škole, za sve učenike organizirana je izvannastavna aktivnost "Mala škola održivog razvoja".

Odgovorno ponašanje učenika prema okolišu u kojem žive uz razumijevanje važnosti održivog razvoja, samo su neki od ciljeva koji se u ovoj školi žele ostvariti kroz navedeni predmet i izvannastavnu aktivnost.

Upravo iz tih razloga Čistoća u suradnji sa EKO REDARIMA pokazuje kako se poštuje Komunalni red, a izravnom edukacijom i ispitivanjem javnog mijenja ide korak dalje u brizi za urednost našeg Grada ali i u učenju kako povećati količine korisnog  otpada koji ne završava na odlagalištu.

 

Dubrovnik, 28.03.2017.

 

 

 

 

 

NovostiVidi sve

Novo radno vrijeme mobilnog reciklažnog dvorišta Mokošica

Od ponedjeljka 02.10.2017. godine radno vrijeme mobilnog reciklažnog dvorišta Mokošica će biti:

Više...

Korak naprijed u implementaciji BigBelly sustava

Vodeći sustav za pametno upravljanje otpadom na javnim površinama, kojeg je Čistoća implementirala krajem prosinca prošle godine, upotpunjen je sa još 12 dodatnih spremnika.

Više...

Rijeka dubrovačka u odvoji i pokloni osmijeh Gradu

Na području Rijeke dubrovačke postavljene su nove košarice za sitni otpad kao i komplet spremnika za odvojeno prikupljanje papira i plastične ambalaže, s ciljem povećanja stopa odvajanja i ovih vrsta otpada.

Više...